Gulasz z zacierkami.

Gulasz z zacierkami.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Smaczny i bardzo syty obiad, dzięki pysznym kluseczkom. Polecam gdy nie mamy pomysłu na obiad.

Składniki:

3 marchewki

1 cebula

50 dag łopatki wieprzowej

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

koperek ( świeży, mrożony lub suszony )

pół szklanki śmietany 12% lub 18 %

 

zacierki:

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka oleju

szczypta soli

około pół szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Nastepnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak żeby przykryła mięso.

2. Warzywa obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w słupki, a cebulę w piórka, przekładamy do mięsa i całość dusimy do miękkości.

3. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałki i toczymy małe kluseczki.

4. Kluseczki wrzucamy do miękkiego mięsa, gotujemy do miękkości kluseczek, wlewamy śmietanę, zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowe danie posypujemy koperkiem według uznania. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy