Włoska focaccia z ziołami.

Włoska focaccia z ziołami.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszna, pachnąca ziołami, idealna na przekąskę. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

1 łyżeczka cukru

2 dag drożdzy

półtorej szklanki mąki pszennej

3 łyżki oliwy lub oleju

ciepła woda ( około 1 szklanka)

1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

mąka do podsypania

olej do posmarowania

suszona bazylia

suszone oregano

suszony rozmaryn

papryka w proszku słodka lub ostra

zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Najpierw drożdże rozcieramy z z łyżeczką cukru, pół szklanki ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Następnie do mąki dodajemy sól, olej i wyrośnięte drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie  wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.

4. Następnie ciasto smarujemy olejem i oprószamy według uznania ziołami. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy