Ciasto:
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdzy
półtorej szklanki mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
ciepła woda ( około 1 szklanka)
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do podsypania
olej do posmarowania
suszona bazylia
suszone oregano
suszony rozmaryn
papryka w proszku słodka lub ostra
zioła prowansalskie
1. Najpierw drożdże rozcieramy z z łyżeczką cukru, pół szklanki ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do mąki dodajemy sól, olej i wyrośnięte drożdże, zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
4. Następnie ciasto smarujemy olejem i oprószamy według uznania ziołami. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Podajemy i smacznego.
Paprykowe nachosy w kilka minut!
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu