Takie trójkąty z serem żółtym to bardzo smaczna przekąska do pochrupania. Po upieczeniu są lekko miękkie, ale później stwardnieją. Podczas pieczenia po domu roznosi się zapach ziół, i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Polecam:)
Ciasto:
10 dag sera żółtego
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
5 dag masła lub margaryny
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czubrycy białej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina mleka
czubryca biała do posypania
1. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Składniki sypkie i masło przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodać ser żółty i stopniowo wlewając mleko zagnieść ciasto.
3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w trójkąty. Układać na blasze do pieczenia.
4. Każdy trójkąt posmarować mlekiem i oprószyć ziołami. Jeżeli nie mamy czybrycy białej możemy użyć dowolnych suszonych ziół.
5. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Paprykowe nachosy w kilka minut!
Sałatka z wędzonego boczku i buraczków
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu