Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 10
Na przekąskę polecam przygotować takie o to pyszne rożki, zwłaszcza, że nie wymagają dużo pracy. Można podać je udekorowane ketchupem. Dodam, że smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Polecam przepis.
Składniki:
Ciasto:
1 małe jajko
1 szklanka mąki pszennej
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12 %
Farsz:
1 średnia cebula
1 duży por
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
oregano suszone według uznania
zioła prowansalkie według uznania
papryka słodka w proszku według uznania
Dodatkowo:
olej do posmarowania rożków
mąka pszenna do posypania stolnicy
papryka w proszku do posmarowania rożków
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia na conajmniej pół godziny.
2. Farsz: Por należy oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie jasną część pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w drobniutką kostkę. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim warzywa do miękkości, uważając, żeby je za mocno nie przypiec. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano i ziołami. Następnie farsz wystudzić.
3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w kwadraty. Powinno nam wyjść około 10 - 12 sztuk. Na kwadraty nakładać porcje farszu i składać na pół w trójkąty. Dokładnie zlepiać brzegi.
4. Tak przygotowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i oprószyć papryką.
5. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do zrumienienia.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Jajka faszerowane z oliwkami
świetna przystawka, którą zajadają się dorośli i dzieciPlacek z serem i szynką.
Taki placek jest bardzo smaczny. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam przepis.Paprykowe nachosy w kilka minut!
Szukasz przepisu na przygrychę do piwka? Polecam paprykowe nachosy.Ogórki nadziewane miętowym twarożkiem
Takie ogórki to bardzo zdrowa przekąska. Możemy je podać ze świeżym pieczywem. Czy ktoś z Was próbował og&...Grzanka z camembertem, prosciutto i rukolą
Smaczna przekąska do schrupania ,Zobacz więcej przepisów na: