Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Na przekąskę polecam przygotować takie o to pyszne rożki, zwłaszcza, że nie wymagają dużo pracy. Można podać je udekorowane ketchupem. Dodam, że smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Polecam przepis.

 

Składniki:

Ciasto:

1 małe jajko

1 szklanka mąki pszennej

12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki śmietany 12 %

 

Farsz:

1 średnia cebula

1 duży por

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

oregano suszone według uznania

zioła prowansalkie według uznania

papryka słodka w proszku według uznania

 

Dodatkowo:

olej do posmarowania rożków

mąka pszenna do posypania stolnicy

papryka w proszku do posmarowania rożków

 

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia na conajmniej pół godziny.

2. Farsz: Por należy oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie jasną część pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w drobniutką kostkę. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim warzywa do miękkości, uważając, żeby je za mocno nie przypiec. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano i ziołami. Następnie farsz wystudzić.

3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w kwadraty. Powinno nam wyjść około 10 - 12 sztuk. Na kwadraty nakładać porcje farszu i składać na pół w trójkąty. Dokładnie zlepiać brzegi.

4. Tak przygotowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i oprószyć papryką.

5. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do zrumienienia.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy