Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

print Drukuj
Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Na przekąskę polecam przygotować takie o to pyszne rożki, zwłaszcza, że nie wymagają dużo pracy. Można podać je udekorowane ketchupem. Dodam, że smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Polecam przepis.

 

składniki

Ciasto:

1 małe jajko

1 szklanka mąki pszennej

12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki śmietany 12 %

 

Farsz:

1 średnia cebula

1 duży por

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

oregano suszone według uznania

zioła prowansalkie według uznania

papryka słodka w proszku według uznania

 

Dodatkowo:

olej do posmarowania rożków

mąka pszenna do posypania stolnicy

papryka w proszku do posmarowania rożków

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia na conajmniej pół godziny.

2. Farsz: Por należy oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie jasną część pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w drobniutką kostkę. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim warzywa do miękkości, uważając, żeby je za mocno nie przypiec. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano i ziołami. Następnie farsz wystudzić.

3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w kwadraty. Powinno nam wyjść około 10 - 12 sztuk. Na kwadraty nakładać porcje farszu i składać na pół w trójkąty. Dokładnie zlepiać brzegi.

4. Tak przygotowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i oprószyć papryką.

5. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do zrumienienia.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!