Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

print Drukuj
Półfrancuskie rożki z farszem porowo-cebulowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Na przekąskę polecam przygotować takie o to pyszne rożki, zwłaszcza, że nie wymagają dużo pracy. Można podać je udekorowane ketchupem. Dodam, że smakują gorące zaraz po upieczeniu jak i zimne. Polecam przepis.

 

składniki

Ciasto:

1 małe jajko

1 szklanka mąki pszennej

12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki śmietany 12 %

 

Farsz:

1 średnia cebula

1 duży por

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

oregano suszone według uznania

zioła prowansalkie według uznania

papryka słodka w proszku według uznania

 

Dodatkowo:

olej do posmarowania rożków

mąka pszenna do posypania stolnicy

papryka w proszku do posmarowania rożków

 

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki do schłodzenia na conajmniej pół godziny.

2. Farsz: Por należy oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie jasną część pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek w drobniutką kostkę. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim warzywa do miękkości, uważając, żeby je za mocno nie przypiec. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano i ziołami. Następnie farsz wystudzić.

3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w kwadraty. Powinno nam wyjść około 10 - 12 sztuk. Na kwadraty nakładać porcje farszu i składać na pół w trójkąty. Dokładnie zlepiać brzegi.

4. Tak przygotowane rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i oprószyć papryką.

5. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do zrumienienia.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!