Sałatka śledziowa w kruchych tartaletkach

Sałatka śledziowa w kruchych tartaletkach

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Bardzo polecam podać tak sałatkę śledziową. Będzie się efektownie prezentowała na stole. Sałatka śledziowa w kruchych tartaletkach pasuje na wiele okazji.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 małe jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki śmietany 12 %
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół małej łyżeczki soli

Składniki na sałatkę:

  • 38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 4 duże jajka
  • 7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu
  • ewentualnie sól do smaku

 Dodatkowe składniki:

  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • masło lub margaryna do posmarowania foremek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na sałatkę śledziową w kruchych tartaletkach:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatam ciasto następnie z ciasta formuję kulę i wkładam ją do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiam nim foremki na tartaletki wcześniej posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwam widelcem i piekę około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmuję z foremek i dobrze studzę.
  2. Sałatka: Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram je ze skorupek, następnie kroję w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączam z zalewy ( buraczki to nawet odciskam). Śledzie osuszam i kroję je w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszam z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam).
  3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładam przygotowaną sałatkę.

Sałatka śledziowa w kruchych tartaletkach gotowa do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy