Prosty przepis na powidła śliwkowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
15 Ocen
Ilość porcji: 3
Wraz z końcem lata, wszystkich opanowuje pasja robienia dżemów i przetworów. Ja stawiam na powidła śliwkowe. Nie byłbym sobą gdybym ich nieco nie zmodyfikował. Moje powidła śliwkowe są proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne.
Składniki:
- śliwki węgierki - 2 kg (na 3 słoiki)
- cukier - do 5 łyżek
- sok z cytryny - 3 łyżki
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
A oto mój prosty przepis na powidła śliwkowe:
- Umyj śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.
- Przełóż owoce do szerokiego garnka i wlej trochę wody.
- Rozgotuj owoce na małym ogniu, często je mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna. Przykryj garnek pokrywką.
- Kiedy śliwki puszczą sok, zdejmij pokrywkę i zostaw wszystko na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie dodaj sok z cytryny, imbir i cynamon.
- Spróbuj powideł i ewentualnie dodaj cukru.
- Ponownie podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
- Kiedy masa zgęstnieje, przełóż ją do wyparzonych słoików i zamknij.
- Słoiki pasteryzuj przez ok. pół godziny w temp. 150 stopni.
Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirem smakują szczególnie z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem już dawno nie ma lata. Pomyśl o tym i spróbuj mojego przepis na powidła śliwkowe. Powodzenia!
Autor: Andrzej
Polecamy również
Prosty przepis na powidła śliwkowe
Wraz z końcem lata, wszystkich opanowuje pasja robienia dżemów i przetworów. Ja stawiam na powidła śliwkow...Powidła z piekarnika
Męczarnia, gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana. Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piek...Powidła śliwkowe bez cukru
Gdy jesień za oknem to znaczy, że nadchodzi czas na powidła śliwkowe. Powidła ze śliwek według starego przepisu nie wyma...Powidła śliwkowe smażone
Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. N...Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem.
Domowe powidło jest najlepsze, niezwykle pachnące i pyszne. Tym razem przygotowałam inną wersję, ale również pysz...Zobacz więcej przepisów na: