Prosty przepis na powidła śliwkowe

Prosty przepis na powidła śliwkowe

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Wraz z końcem lata, wszystkich opanowuje pasja robienia dżemów i przetworów. Ja stawiam na powidła śliwkowe. Nie byłbym sobą gdybym ich nieco nie zmodyfikował. Moje powidła śliwkowe są proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne.

Składniki:

 

  • śliwki węgierki - 2 kg (na 3 słoiki)
  • cukier - do 5 łyżek
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

A oto mój prosty przepis na powidła śliwkowe:

  1. Umyj śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki.  
  2. Przełóż owoce do szerokiego garnka i wlej trochę wody.
  3. Rozgotuj owoce na małym ogniu, często je mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna. Przykryj garnek pokrywką.
  4. Kiedy śliwki puszczą sok, zdejmij pokrywkę i zostaw wszystko na ok. 2 godziny.
  5. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, imbir i cynamon.
  6. Spróbuj powideł i ewentualnie dodaj cukru.  
  7. Ponownie podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
  8. Kiedy masa zgęstnieje, przełóż ją do wyparzonych słoików i zamknij.
  9. Słoiki pasteryzuj przez ok. pół godziny w temp. 150 stopni.


Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirem smakują szczególnie z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem już dawno nie ma lata. Pomyśl o tym i spróbuj mojego przepis na powidła śliwkowe. Powodzenia!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy