Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem.

Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Domowe powidło jest najlepsze, niezwykle pachnące i pyszne. Tym razem przygotowałam inną wersję, ale również pyszną, z czekoladowo-cynamonową nutką. Najlepiej smakuje ze świeżą chrupiącą bułeczką.

Składniki:

2 kg śliwek węgierek

10 dag gorzkiej czekolady

cukier według uznania

1 łyżka kakao

1 łyżka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyć, dokładnie osuszyć i wypestkować.

2. Śliwki przełożyć do garnka, następnie gotować na bardzo małym ogniu często mieszając. Powidło smażyłam 2 godziny. W miedzy czasie dodać cukier do smaku, ilość cukru zależy od tego jak kwaśne mamy śliwki.

3. Gdy powidło będzie gęstnieć, należy mieszać je cały czas, żeby się nie przypaliło.

4. Na koniec dodać kakao, cynamon i połamaną na małe kawałki czekoladę, dokładnie wymieszać ( już nie gotować ).

5. Gorące powidło przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Odwrócić do góry dnem i odstawić do wystudzenie. Po tym czasie słoiczki z powidłem przenieść do spiżarni.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy