Powidła z piekarnika

Powidła z piekarnika

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Męczarnia, gotowanie w garnku, mieszanie, kuchnia zachlapana. Wystarczy powiedzieć koniec z tym i włożyć blaszkę do piekarnika ;-) Sprawdzony przepis na powidła śliwkowe. Bo domowe powidła ze śliwek to coś pięknego!

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek.
  • ½ kg cukru ( albo mniej zależy jak lubicie słodkie).

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na powidła ze śliwek, tym razem robione w piekarniku:       

  1. Śliwki węgierki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na blaszce.
  2. Posypujemy cukrem w ilości, która nam odpowiada, ja używam około pół kilograma.
  3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  4. Co jakiś czas trzeba uchylić drzwiczki od piekarnika żeby odparowało  powietrze oraz  zamieszać ( co 30 minut tak na 5 minut ).
  5. Powidła są zrobione w 3 godziny a co najważniejsze mamy czysty piekarnik. :)
  6. Wkładamy gorące do słoików i odwracamy do góry dnem.

Oto mamy wspaniałe powidła śliwkowe i czystą kuchnię :) Warto, więc polecam mój przepis na powidła ze śliwek!

Smacznego!

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy