Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Powidła śliwkowe smażone

print Drukuj
Powidła śliwkowe smażone

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
4.4

7 ocen

Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.

składniki
  • śliwki węgierki mocno dojrzałe - 1 kg
  • cukier -  150g cukru
  • cynamon - ½ łyżeczki cynamonu (zależnie do upodobań)
sposób przygotowania

Mój przepis na powidła śliwkowe wygląda tak:

  1. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i pestkujemy.
  2. Śliwki wkładamy do garnka i dodajemy troszeczkę wody (na 1 kg śliwek wystarczą 2 łyżki).
  3. Gotujemy na małej lub średniej mocy palnika, często mieszając, aby śliwki się nie przypaliły, a płyn szybciej odparował.
  4. Powidła są gotowe, gdy są na tyle gęste, że spadają z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (ok 1,5 godz. dla 1 kg śliwek).
  5. Sprawdzamy, czy powidła są odpowiednio słodkie, jeżeli nie, dodajemy cukru do smaku oraz cynamonu do aromatu i jeszcze gotujemy.
  6. Kiedy powidła zgęstnieją, nakładamy powidła do słoików, mocno zakręcamy i stawiamy słoiki do góry dnem na 15 min.

Z jednego kilograma śliwek otrzymamy 1 słoik (ok 300 ml) powideł śliwkowych.

Przygotuj się zatem na więcej pracy, jeżeli lubisz powidła śliwkowe zimą. Powodzenia!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!