Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru

Ocena:

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gdy jesień za oknem to znaczy, że nadchodzi czas na powidła śliwkowe. Powidła ze śliwek według starego przepisu nie wymagają wcale dodawania cukru! Węgierki na powidła śliwkowe powinno się wybierać takie, których skórka przy ogonku jest pomarszczona - dzięki temu wiemy, że śliwka jest bardzo słodka. Oto naprawdę stary przepis na powidła śliwkowe bez cukru.

Składniki:

  • śliwki węgierki - 2 kg - na 4 nieduże słoiki

Sposób przygotowania:

Przepis na powidła śliwkowe jest dosyć czasochłonny, bo smaży się powidła przez 4 dni po kilka godzin, wtedy wychodzą nam takie powidła ze śliwek, że aż palce lizać :)

  1. Śliwki myjemy i drylujemy jednocześnie je połówkując.
  2. Wkładamy je do rondla i pierwszego dnia smażymy na małym ogniu bez przykrycia przez około 4 godziny. Śliwki zaczną gęstnieć, pojawi się sok. Co jakiś czas drewnianą łyżką mieszamy owoce.
  3. Drugiego, trzeciego i czwartego dnia smażymy nasze powidła śliwkowe także przez kilka godzin, co jakiś czas je mieszając.
  4. Po czterech dniach, gdy śliwki będą brązowe, a przy nabieraniu na łyżkę będą się tworzyć płaty to znaczy, że nasze powidła śliwkowe są gotowe.
  5. Nakładamy je gorące do wyparzonych słoików, słoiki zakręcamy i ustawiamy na czas ostygnięcia do góry dnem. Następnie odkładamy do piwnicy lub innego zacienionego miejsca i gdy w zimę przyjdzie nam ochota na pyszne powidła śliwkowe to mamy wspaniałe powidła ze śliwek bez cukru do jedzenia.

Smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy