Potrawka z dyni piżmowej

Potrawka z dyni piżmowej

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna potrawka z wędzoną kiełbasą

Składniki:

- 1 nieduża dynia piżmowa
- 2 małe cebule
- 2 czerwone papryki
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 1 puszka pomidorów w sosie (w kawałkach)
- 300 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- majeranek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Dynię piżmową dokładnie umyć, obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Kiełbasę wędzoną pokroić na plasterki. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę.
  • Na patelni zrumienić plastry kiełbasy (jeśli trzeba, dodać tłuszczu). Dorzucić cebulę i podpiec ją na dużym ogniu. Cebula z wierzchu się zeszkli, a w środku powinna pozostać jędrna. Do kielbasy z cebulą dodać pieczarki i chwilę posmażyć. Następnie dorzucić paprykę i dynię. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki i przyprawy. Smażyć razem ok 5 minut.
  • Do warzyw z kiełbasą wlać bulion i dusić wszystko na dużym ogniu do miękkości papryki i dyni, które jednak mimo wszystko powinny zostać lekko chrupkie. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem.

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy