Pomidory nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Takie pomidory proponuję przygotować na kolację lub przystawkę, chociaż sprawdzą się też na obiad. Polecam.
Składniki:
pół szklanki kaszy kuskus
4 średnie pomidory
4 suszone pomidory
1 szklanka bulionu warzywnego
natka pietruszki według uznania
zioła prowansalskie według uznania
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
5 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem i gotować dosłownie minutę do wchłonięcia przez kaszę całego płynu, cały czas oczywiście mieszając.
2. Kaszę wystudzić.
3. Natkę pietruszki opłukać i dokładnie osuszyć, następnie drobno pokroić razem z suszonymi pomidorami. Przełożyć do kaszy.
4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać.
5. Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć środek, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
6. Do wydrążonych pomidorów nałożyć farsz z kaszy. Ułożyć w formie żaroodpornej, podlać olejem i piec około 20 minut.
7. Przed końcem pieczenia pomidory posypać serem żółtym startym na tarce o małych oczkach. Zapiec aż ser się rozpuści. Podawać.