Od kilku lat nie kupuję gotowych suszonych pomidorów w sklepie, ponieważ przygotowuję je sama. Domowe są najlepsze, niezwkle aromatyczne i pyszne.
.
2 kg pomidorów ( najlepiej Lima )
oliwa lub olej
cukier
sól
dodatkowo:
kilka liści bazylii
kilka ząbków czosnku
zioła prowansalskie
300 ml oliwy lub oleju
1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić zdłuż na 4 części, usunąć cały miąższ z pestkami.
2. Przygotowane pomidory ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie oprószyć solą i cukrem oraz skropić oliwą lub olejem.
3. Pomidory włożyć do piekarnika i suszyć przez około 3 godziny w temperaturze 100 stopni z wentylatorem.
4. Gotowe pomidory przełożyć do słoiczków, do każdego słoika włożyć liście bazylii, zioła prowansalkie, oraz obrane i przekrojone ząbki czosnku.
5. Oliwę podgrzać w garnku ( uważać, żeby się nie zagotowała ). Gorącą zalać pomidory i dokładnie zakręcić.
6. Odstawić. Po trzech dniach pomidory są już gotowe.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu