Suszone pomidory w oliwie.

Suszone pomidory w oliwie.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Od kilku lat nie kupuję gotowych suszonych pomidorów w sklepie, ponieważ przygotowuję je sama. Domowe są najlepsze, niezwkle aromatyczne i pyszne.

.

Składniki:

2 kg pomidorów ( najlepiej Lima )

oliwa lub olej

cukier

sól

 

dodatkowo:

kilka liści bazylii

kilka ząbków czosnku

zioła prowansalskie

300 ml oliwy lub oleju

 

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić zdłuż na 4 części, usunąć cały miąższ z pestkami.

2. Przygotowane pomidory ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, następnie oprószyć solą i cukrem oraz skropić oliwą lub olejem.

3. Pomidory włożyć do piekarnika i suszyć przez około 3 godziny w temperaturze 100 stopni z wentylatorem.

4. Gotowe pomidory przełożyć do słoiczków, do każdego słoika włożyć liście bazylii, zioła prowansalkie, oraz obrane i przekrojone ząbki czosnku.

5. Oliwę podgrzać w garnku ( uważać, żeby się nie zagotowała ). Gorącą zalać pomidory i dokładnie zakręcić.

6. Odstawić. Po trzech dniach pomidory są już gotowe.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy