Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli

print Drukuj
Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli

Brita

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.5

6 ocen

Przepis na polędwiczki wieprzowe jest niejeden, ale przepis na polędwiczki w sosie z gorgonzoli zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Gdy do polędwiczek w sosie dodamy jaśminowy ryż to powiedzieć niebo w gębie to za mało! :)

składniki
  • 1 torebka Ryżu Jaśminowego marki Britta
  • 2 sztuki polędwiczek wieprzowych
  • 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 100 g sera gorgonzola
  • czerwony pieprz
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania

Przepis na polędwiczki wieprzowe w kilku krokach:

  1. Najpierw polędwiczki wieprzowe nacieramy solą i pieprzem, a następniezalewamy oliwą z oliwek i dodajemy czosnek, rozmaryn i polędwiczki marynujemy przez około dwie godziny.
  2. Teraz przygotowujemy ryż, gotujemy ryż jaśminowy Brita według przepisu na opakowaniu.
  3. Przyszła pora na sos z gorgonzoli: do rondelka wlewamy śmietanę lub jogurt naturalny i dodajemy gorgonzolę wcześniej pokrojoną na kawałki, wszystko dokładnie mieszamy i ciągle mieszając gotujemy aż uzyskamy gęsty, błyszczący sos z gorgonzoli.
  4. Nasze zamarynowane polędwiczki smażymy przez około 10 minut, po obu stronach aż będą różowe.
  5. Polędwiczki kroimy w paski i na talerzu wykładamy obok ryżu jasminowego Brita. Danie dekorujemy sosem z gorgonzoli, czerwonym pieprzem oraz gałązkami rozmarynu.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli gotowe.

Smacznego!

Ocena:
4.5
Liczba porcji 2
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!