Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

print Drukuj
Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Fit&Easy

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

16 ocen

Nie ma to jak przepis na polędwiczki, gdy zbliżają się Święta. Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym to po prostu niebo w gębie. Przepis na polędwiczki autorstwa Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy zadowoli nawet największego smakosza, dlatego polecamy sprawdzony przepis na polędwiczki.

składniki
  • 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • MARYNATA:
  • 30 ml oleju
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2/3 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • czarny pieprz
sposób przygotowania

Przepis na polędwiczki w kilku krokach:

  1. Najpierw musimy przygotować farsz. Mieszamy miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę, najlepiej w misce.
  2. Farsz solimy, można użyć pieprzu ale warto pamiętać, że chrzan doda farszu ostrości.
  3. Żeby umieszczenie farszu w polędwiczkach było łatwiejsze musimy uformować z przygotowanej masy wałeczki małego palca, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki.
  4. W polędwiczkach tworzymy „kieszeń”. Od grubszej strony musimy wbić palec uważając aby nie przedziurawić mięsa. Umieszczamy stężały farsz w mięsie i zawiązujemy końcówkę sznurkiem gastronomicznym.
  5. Teraz przyszedł czas na marynatę. W dosyć dużym płaskim naczyniu mieszamy składniki marynaty i obtaczamy w nich polędwiczki.
  6. Kolejnym krokiem będzie zafoliowanie naczynia i wstawienie do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Co jakiś czas warto je przekładać żeby mięso lepiej przeszło marynatą.
  7. Po marynowaniu polędwiczki obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min.
  8. Polędwiczki najlepiej będą smakować, gdy podamy je z chutneyem na rukoli z żurawiną.

Tak o to wygląda przepis na polędwiczki wieprzowe Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy.
Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!