Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Nie ma to jak przepis na polędwiczki, gdy zbliżają się Święta. Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym to po prostu niebo w gębie. Przepis na polędwiczki autorstwa Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy zadowoli nawet największego smakosza, dlatego polecamy sprawdzony przepis na polędwiczki.

Składniki:

  • 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • MARYNATA:
  • 30 ml oleju
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2/3 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na polędwiczki w kilku krokach:

  1. Najpierw musimy przygotować farsz. Mieszamy miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę, najlepiej w misce.
  2. Farsz solimy, można użyć pieprzu ale warto pamiętać, że chrzan doda farszu ostrości.
  3. Żeby umieszczenie farszu w polędwiczkach było łatwiejsze musimy uformować z przygotowanej masy wałeczki małego palca, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki.
  4. W polędwiczkach tworzymy „kieszeń”. Od grubszej strony musimy wbić palec uważając aby nie przedziurawić mięsa. Umieszczamy stężały farsz w mięsie i zawiązujemy końcówkę sznurkiem gastronomicznym.
  5. Teraz przyszedł czas na marynatę. W dosyć dużym płaskim naczyniu mieszamy składniki marynaty i obtaczamy w nich polędwiczki.
  6. Kolejnym krokiem będzie zafoliowanie naczynia i wstawienie do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Co jakiś czas warto je przekładać żeby mięso lepiej przeszło marynatą.
  7. Po marynowaniu polędwiczki obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min.
  8. Polędwiczki najlepiej będą smakować, gdy podamy je z chutneyem na rukoli z żurawiną.

Tak o to wygląda przepis na polędwiczki wieprzowe Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy.
Smacznego! :)

Autor: Fit&Easy

Polecamy nasze przepisy