Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

print Drukuj
Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Fit&Easy

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

16 ocen

Nie ma to jak przepis na polędwiczki, gdy zbliżają się Święta. Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym to po prostu niebo w gębie. Przepis na polędwiczki autorstwa Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy zadowoli nawet największego smakosza, dlatego polecamy sprawdzony przepis na polędwiczki.

składniki
  • 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • MARYNATA:
  • 30 ml oleju
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2/3 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • czarny pieprz
sposób przygotowania

Przepis na polędwiczki w kilku krokach:

  1. Najpierw musimy przygotować farsz. Mieszamy miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę, najlepiej w misce.
  2. Farsz solimy, można użyć pieprzu ale warto pamiętać, że chrzan doda farszu ostrości.
  3. Żeby umieszczenie farszu w polędwiczkach było łatwiejsze musimy uformować z przygotowanej masy wałeczki małego palca, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki.
  4. W polędwiczkach tworzymy „kieszeń”. Od grubszej strony musimy wbić palec uważając aby nie przedziurawić mięsa. Umieszczamy stężały farsz w mięsie i zawiązujemy końcówkę sznurkiem gastronomicznym.
  5. Teraz przyszedł czas na marynatę. W dosyć dużym płaskim naczyniu mieszamy składniki marynaty i obtaczamy w nich polędwiczki.
  6. Kolejnym krokiem będzie zafoliowanie naczynia i wstawienie do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Co jakiś czas warto je przekładać żeby mięso lepiej przeszło marynatą.
  7. Po marynowaniu polędwiczki obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min.
  8. Polędwiczki najlepiej będą smakować, gdy podamy je z chutneyem na rukoli z żurawiną.

Tak o to wygląda przepis na polędwiczki wieprzowe Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy.
Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!