Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
16 Ocen

Ilość porcji: 6
Nie ma to jak przepis na polędwiczki, gdy zbliżają się Święta. Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym to po prostu niebo w gębie. Przepis na polędwiczki autorstwa Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy zadowoli nawet największego smakosza, dlatego polecamy sprawdzony przepis na polędwiczki.
Składniki:
- 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
- 120 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- Pęczek natki pietruszki
- Sól
- Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
- 200 g rukoli
- 2 łyżeczki żurawiny
- MARYNATA:
- 30 ml oleju
- 50 ml sosu sojowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2/3 łyżki suszonego tymianku
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Przepis na polędwiczki w kilku krokach:
- Najpierw musimy przygotować farsz. Mieszamy miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę, najlepiej w misce.
- Farsz solimy, można użyć pieprzu ale warto pamiętać, że chrzan doda farszu ostrości.
- Żeby umieszczenie farszu w polędwiczkach było łatwiejsze musimy uformować z przygotowanej masy wałeczki małego palca, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki.
- W polędwiczkach tworzymy „kieszeń”. Od grubszej strony musimy wbić palec uważając aby nie przedziurawić mięsa. Umieszczamy stężały farsz w mięsie i zawiązujemy końcówkę sznurkiem gastronomicznym.
- Teraz przyszedł czas na marynatę. W dosyć dużym płaskim naczyniu mieszamy składniki marynaty i obtaczamy w nich polędwiczki.
- Kolejnym krokiem będzie zafoliowanie naczynia i wstawienie do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Co jakiś czas warto je przekładać żeby mięso lepiej przeszło marynatą.
- Po marynowaniu polędwiczki obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min.
- Polędwiczki najlepiej będą smakować, gdy podamy je z chutneyem na rukoli z żurawiną.
Tak o to wygląda przepis na polędwiczki wieprzowe Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy.
Smacznego! :)
# Tagi:
Autor: Fit&Easy
Polecamy również

Mini pizza z zapiekanych polędwiczek .
Bardzo fajna potrawa na imprezę.
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami
Polędwiczki wieprzowe są uważane za najlepszą część tuszy wieprzowej. Z polędwiczek wieprzowych powstają soczyste, delik...
Roladki z polędwicy nadziewane kozim serem
Przepis na roladki z polędwicy wieprzowej faszerowanej kozim serem z pieczonymi ziemniaczkami poleca się na pyszny obiad...
Polędwiczki wieprzowe duszone w winie
Wieprzowina nie jest ulubionym mięsem dietetyków ze względu na sporą zawartość tłuszczu; jednak polędwiczki wiepr...
Polędwiczki wieprzowe w żurawinie
Jak pokazuje przepis na polędwiczki wieprzowe w żurawinie, wieprzowina nie musi być zakazanym produktem w zdrowej kuchni...Zobacz więcej przepisów na:
Polędwiczki wieprzowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.