Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

print Drukuj
Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

Fit&Easy

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

16 ocen

Nie ma to jak przepis na polędwiczki, gdy zbliżają się Święta. Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym to po prostu niebo w gębie. Przepis na polędwiczki autorstwa Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy zadowoli nawet największego smakosza, dlatego polecamy sprawdzony przepis na polędwiczki.

składniki
  • 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
  • 200 g rukoli
  • 2 łyżeczki żurawiny
  • MARYNATA:
  • 30 ml oleju
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2/3 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • czarny pieprz
sposób przygotowania

Przepis na polędwiczki w kilku krokach:

  1. Najpierw musimy przygotować farsz. Mieszamy miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę, najlepiej w misce.
  2. Farsz solimy, można użyć pieprzu ale warto pamiętać, że chrzan doda farszu ostrości.
  3. Żeby umieszczenie farszu w polędwiczkach było łatwiejsze musimy uformować z przygotowanej masy wałeczki małego palca, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki.
  4. W polędwiczkach tworzymy „kieszeń”. Od grubszej strony musimy wbić palec uważając aby nie przedziurawić mięsa. Umieszczamy stężały farsz w mięsie i zawiązujemy końcówkę sznurkiem gastronomicznym.
  5. Teraz przyszedł czas na marynatę. W dosyć dużym płaskim naczyniu mieszamy składniki marynaty i obtaczamy w nich polędwiczki.
  6. Kolejnym krokiem będzie zafoliowanie naczynia i wstawienie do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Co jakiś czas warto je przekładać żeby mięso lepiej przeszło marynatą.
  7. Po marynowaniu polędwiczki obsmażamy na złoty kolor z każdej strony, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min.
  8. Polędwiczki najlepiej będą smakować, gdy podamy je z chutneyem na rukoli z żurawiną.

Tak o to wygląda przepis na polędwiczki wieprzowe Jana Kuronia – ambasadora marki Fit&Easy.
Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!