Polędwiczki wieprzowe duszone ze śliwkami

Polędwiczki wieprzowe duszone ze śliwkami

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Mięso polędwiczek wieprzowych jest soczyste, kruche i stosunkowo, zawiera mało tłuszczu - 100g zawiera jedynie 5g. Pod warunkiem, że polędwiczki wieprzowe nie zostaną usmażone (i nie nasiąkną tłuszczem) nie widzę przeciwwskazań aby nie mogły być częścią zdrowej i smacznej kuchni - przepis na polędwiczki wieprzowe duszone ze śliwkami będzie idealny! Polecam :)

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe 700 g
  • Śliwki suszone 250 g
  • Mąka pełnoziarnista 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Sól morska/pieprz
  • Kminek łyżeczka
  • Majeranek łyżeczka
  • Lubczyk łyżeczka

Sposób przygotowania:

A jak przygotować polędwiczki wieprzowe duszone ze śliwkami

  1. Polędwiczki wieprzowe opłukać, odsączyć, oczyścić z widocznego tłuszczu - oprószyć solą i mąką
  2. Obsmażyć na silnie nagrzanym tłuszczu ze wszystkich stron do momentu zrumienienia (zamykamy pory żeby mięso pozostało soczyste)
  3. Przełożyć do garnka, dodać kminek i majeranek i lubczyk
  4. Całość zalać ciepłą wodą - woda musi przykryć mięso
  5. Dusić pod przykryciem do miękkości przez około 1 godz.
  6. po około trzech kwadransach dodać suszone śliwki
  7. Gotowe mięso wyjąc na deskę i pokroić w skośne plastry

Ułożyć na talerzu, podawać z sosem ze śliwkami

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy