Podpłomyki

Podpłomyki

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Podpłomyki są znakomitą chrupiącą przekąską. Możemy je również przygotować, gdy zostanie nam ciasta np. z lepienia pierogów. Polecam sprawdzony przepis na podpłomyki.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • około pół szklanki ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  •  
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na podpłomyki:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na pierogi.
  2. Następnie dość cienko wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim podłomki po kilka chwil z każdej strony do zrumienienia.
  4. Usmażone podpłomyki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

Podpłomyki gotowe.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy