Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsno - pieczarkowym.

Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsno - pieczarkowym.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na placki ziemniaczane. Jest to mój pomysł na bardzo syty pomysł na obiad. Polecam ten pyszny sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane:
  • 1 mała cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  •  
  • Nadzienie:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • mielona papryka do smaku ( ostra lub słodka )
  • zioła prowansalskie według uznania
  • Dodatkowo:
  • 20 dag startego sera żółtego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na placki ziemniaczane w moimwykonaniu:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków, następnie odciskamy dokładnie z nadmiaru wody, najlepiej na gęstym sicie.
  2. Do masy ziemniaczanej dajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, mąkę, śmietanę, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
  3. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy następnie kroimy w paski. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, paprykę kroimy w paski.
  4. Przygotowane składniki smażymy razem na oleju do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką w proszku.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor o średnicy około 17 cm. Upieczone placki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  6. Na każdy placek nakładamy porcje nadzienia, posypujemy serem żółtym i składamy na pół, wierzch placka również posypujemy serem. Placki ziemniaczane podajemy od razu gorące.

Prawda, że te placki ziemniaczane są pyszne? :)

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy