Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, które są pyszne i bardzo delikatne. Moja rodzina najbardziej uwielbia takie cieniutkie i chrupiące placki ziemniaczane. Koperek i pietruszka sprawią, że bedą bardziej aromatyczne.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na placki ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Następnie osączyć dokładnie z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę.
  3. Koperek i pietruszkę opłukać, osuszyć i bardzo drobniutko posiekać.
  4. Do startych ziemniaków wbić jajka, dodać cebulę, mąkę pszenną, posiekaną zieleninę, dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć placki po kilka minut z każdej strony. Usmażone placki ziemniaczane  osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy