- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 kg wiśni
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny (mocno schłodzonej)
Wiśnie dokładnie umyć i wypestkować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i olej. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowanie kruszonki: Wszystkie składniki wymieszać w misce najpierw nożem, potem szybko ręką. Kruszonka musi być sypka.
Ciasto wyłożyć na blachę (wyjdzie dość gęste). Na ciasto wyłożyć wiśnie. Wierzch posypać kruszonką. Piec w temp 180 stopni przez ok. 50-55 minut (do suchego patyczka).
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu