Coś pysznego na kolacyjkę, ach jak lubię takie urozmaicenia, polecam je bo smaczne są!
Ciasto:
1 kg mąki
8 dag drożdży
2 łyżeczeki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
500 ml letniej wody
Dodatkowo:
10 łyżeczek przecieru pomidorowego
1 przyprawa do pizzy
20 dag szynki
20 dag sera żółtego
2 pomidor
4 pieczarki
1 papryka
W pierwszym kroku przygotujmy ciasto :
Drożdże rozrabiamy z cukrem, ciepłą wodą i 8 łyżkami mąki pszennej. Przygotowany rozczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy to następni dodajemy pozostałą mąkę pszenną, olej i sól i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta robimy kulki i każdą spłaszczamy tak ,aby miały średnicę 10 centymetrów. Placuszki układamy na formie wyścielonej pergaminem i odstawiamy znów na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie pizzerinki smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy przyprawą do pizzy. Na każdą pizzerkę dajemy szynkę, pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę, oraz plasterki pomidora i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Chrupiące kości - przekąska z pizzy
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu