Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Chrupiące kości - przekąska z pizzy

print Drukuj
Chrupiące kości - przekąska z pizzy

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Smaczna przekąska z pizzy: chrupiące kości. Coś co możemy zrobić z ciasta drożdżowego a wygląda dziwnie, śmiesznie i smakuje wybornie:)

składniki

na kości:

  • 380 g mąki pszennej
  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

na sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 
  • 1/2 łyżeczki oregano

dodatkowo:

  • 100 g cieniutko pokrojonego salami
  • 4 łyżki starego sera żółtego

do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
sposób przygotowania

Przepis na chrupiące kości - przekąskę z pizzy:

  1. Składniki na ciasto drożdżowe wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wymieszać z oregano, cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości ok. 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pasek posmarować sosem pomidorowym, położyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zawiązać na supeł (tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. końcówkę kości).
  4. Kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować tym kości. Piec około 15 minut - do zrumienienia. Podawać z sosami jak do pizzy lub keczupem.

Chrupiące kości - przekąska z pizzy gotowa. Smacznego i dobrej zabawy!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!