Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Chrupiące kości - przekąska z pizzy

print Drukuj
Chrupiące kości - przekąska z pizzy

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Smaczna przekąska z pizzy: chrupiące kości. Coś co możemy zrobić z ciasta drożdżowego a wygląda dziwnie, śmiesznie i smakuje wybornie:)

składniki

na kości:

  • 380 g mąki pszennej
  • szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

na sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól 
  • 1/2 łyżeczki oregano

dodatkowo:

  • 100 g cieniutko pokrojonego salami
  • 4 łyżki starego sera żółtego

do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
sposób przygotowania

Przepis na chrupiące kości - przekąskę z pizzy:

  1. Składniki na ciasto drożdżowe wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy wymieszać z oregano, cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości ok. 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pasek posmarować sosem pomidorowym, położyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zawiązać na supeł (tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. końcówkę kości).
  4. Kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować tym kości. Piec około 15 minut - do zrumienienia. Podawać z sosami jak do pizzy lub keczupem.

Chrupiące kości - przekąska z pizzy gotowa. Smacznego i dobrej zabawy!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!