Pyszną pizzę ze szpinakiem można przygotować na obiad, ale z powodzeniem i na kolację. Pizza jest bardzo syta. Polecam.
Ciasto na pizzę:
2 i pół dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
około 150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Dodatkowe składniki:
2 ząbki czosnku
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa śródziemnomorska według uznania
10 dag sera żółtego
ulubiony ketchup
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, następnie wlać do mąki i mieszać widelcem, ale nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
2. Następnie do ciasta dodać sól i olej i dokładnie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Szpinak rozmrozić i dokładnie osączyć z wody na gęstym sicie.
4. Czosnek obrać i drobniutko posiekać.
5. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, chwilę przesmażyć, uważać, żeby za mocno nie przypiec. Wrzucić szpinak i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku przyprawą, solą i pieprzem. Wystudzić.
6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki o średnicy 25 cm, ciasto posmarować ketchupem. Nałożyć równomiernie szpinak i oprószyć ziołami prowansalskimi.
7. Pizzę piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiec aż ser się rozpuści.
8. Pizza jest gotowa do podania.
9. Kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu