Pizza z szynką i ananasem

Pizza z szynką i ananasem

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Domowa pizza z szynką i ananasem, z miękkim spodem. Porcja na dużą blachę piekarnikową. Z pysznym serem, dodanym pod koniec pieczenia, dzieki czemu nie jest spieczony, a ciągnący się przyjemnie. Musicie wypróbować przepis na pizzę z szynką i ananasem!

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • 2 dag. drożdży
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia
  • Dodatkowo:
  • 10 dag szynki w plastrach
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w plasterki
  • 0,5 puszki ananasów
  • 1-2 duże pomidory
  • żółty ser

Sposób przygotowania:

Przepis na domową pizzę w kilku krokach:

  1. Drożdże zasypać cukrem, a potem rozmieszać z ciepłym mlekiem.
  2. Mąkę przesiać, dodać do niej mąkę żytnią, sól, drożdże cukrem i mlekiem oraz olej. Zagnieść i przez chwilkę wyrabiać.
  3. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Po tym czasie ponownie wyrobić. 
  4. Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, jeśli ktoś lubi.
  5. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, uformować koło lub kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
  6. Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, ogórki kiszone, ananasy i pomidory. Piec ok. 10-15 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.

Domowa pizza gotowa. Smacznego!

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy