Domowa pizza jest najlepsza, a jak jeszcze sami zrobimy pyszny i pachnący sos ziołami, czosnkiem i pomidorami... coś pysznego. Pizza jest bardzo syta i pyszna. Polecam.
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 i pół dag drożdży
4 łyżki oleju
około 150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Sos:
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 puszka pomidorów w zalewie
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
oregano suszone
bazylia suszona
zioła prowansalskie
Dodatkowo:
mozzarella 1 kulka około 12 dag
masło do posmarowania formy
mąka do posypania stolnicy
1. Ciasto: Drożdże należy rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, wlewać do mąki i wymieszać widelcem ( nie zagniatać ). Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Po tym czasie do ciasta dodać sól i olej, następnie zagnieść ciasto. Ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Sos: Czosnek i cebulę obrać, następnie drobniutko posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę z czosnkiem i chwilę przesmażyć, uważając ,żeby za mocno nie przypiec. Wlać całą zawartość pomidorów z puszki i dusić do miękkości i zgęstnienia sosu. Na koniec sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Przestudzić.
4. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem, o średnicy 25 cm. Na ciasto wyłożyć przestudzony sos.
5. Następnie pizzę piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć pokrojony ser mozzarella i zapiec aż ser się rozpuści. Podawać i smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu