Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ta pizza jest bardzo syta. Z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Pierwszy raz do pizzy dałam kabanosa i to był dobry pomysł. Wyszło bardzo smacznie. Polecam:)

Składniki:

Składniki na ciasto:

2 dag drożdży

półtorej szklanki mąki pszennej

około 150 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oleju

pół łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

1 cebula

25 dag pieczarek

5 łyżek konserwowej kukurydzy

12 dag sera mozzarella

10 dag kabanosów

dowolny ulubiony ketchup ( około 2-3 łyżki )

zioła prowansalskie według uznania

ulubione zioła według uznania

masło do posmarowania blaszki

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i cukier, następnie wlać do mąki i mieszać razem widelcem, nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodać olej i sól, zagnieść ciasto. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Obłożenie: Pieczarki i cebulę obrać i umyć, następnie dokładnie osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki z cebulą i dusić do miękkości. Na koniec przyprawić je do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.

3. Kabanosy pokroić na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.

4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki. Ciasto posmarować ketchupem, ułożyć pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypać według uznania ziołami. Ja użyłam suszonych ziół w skład których wchodziły: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Można użyć swoich ulubionych ziół.

5. Pieczenie i podanie: Tak przygotowaną pizzę piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę ułożyć ser i zapiekać kilka chwil aż ser się rozpuści.

6. Gotową pizzę kroić, podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy