Ta pizza jest bardzo syta. Z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Pierwszy raz do pizzy dałam kabanosa i to był dobry pomysł. Wyszło bardzo smacznie. Polecam:)
Składniki na ciasto:
2 dag drożdży
półtorej szklanki mąki pszennej
około 150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
5 łyżek oleju
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 cebula
25 dag pieczarek
5 łyżek konserwowej kukurydzy
12 dag sera mozzarella
10 dag kabanosów
dowolny ulubiony ketchup ( około 2-3 łyżki )
zioła prowansalskie według uznania
ulubione zioła według uznania
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i cukier, następnie wlać do mąki i mieszać razem widelcem, nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodać olej i sól, zagnieść ciasto. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Obłożenie: Pieczarki i cebulę obrać i umyć, następnie dokładnie osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki z cebulą i dusić do miękkości. Na koniec przyprawić je do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
3. Kabanosy pokroić na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.
4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki. Ciasto posmarować ketchupem, ułożyć pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypać według uznania ziołami. Ja użyłam suszonych ziół w skład których wchodziły: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Można użyć swoich ulubionych ziół.
5. Pieczenie i podanie: Tak przygotowaną pizzę piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę ułożyć ser i zapiekać kilka chwil aż ser się rozpuści.
6. Gotową pizzę kroić, podawać i smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu