Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

print Drukuj
Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.0

1 ocena

Ta pizza jest bardzo syta. Z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Pierwszy raz do pizzy dałam kabanosa i to był dobry pomysł. Wyszło bardzo smacznie. Polecam:)

składniki

Składniki na ciasto:

2 dag drożdży

półtorej szklanki mąki pszennej

około 150 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

5 łyżek oleju

pół łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

1 cebula

25 dag pieczarek

5 łyżek konserwowej kukurydzy

12 dag sera mozzarella

10 dag kabanosów

dowolny ulubiony ketchup ( około 2-3 łyżki )

zioła prowansalskie według uznania

ulubione zioła według uznania

masło do posmarowania blaszki

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i cukier, następnie wlać do mąki i mieszać razem widelcem, nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodać olej i sól, zagnieść ciasto. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Obłożenie: Pieczarki i cebulę obrać i umyć, następnie dokładnie osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki z cebulą i dusić do miękkości. Na koniec przyprawić je do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.

3. Kabanosy pokroić na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.

4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki. Ciasto posmarować ketchupem, ułożyć pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypać według uznania ziołami. Ja użyłam suszonych ziół w skład których wchodziły: suszone pomidory, czosnek i bazylia. Można użyć swoich ulubionych ziół.

5. Pieczenie i podanie: Tak przygotowaną pizzę piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę ułożyć ser i zapiekać kilka chwil aż ser się rozpuści.

6. Gotową pizzę kroić, podawać i smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!