Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem.
Ciasto:
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 dag świeżych drożdży
1 mała płaska łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
Obłożenie pizzy:
1 duży twardy pomidor
pół małego kalafiora
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
pomidory suszone i mielone ( może być słodka papryka )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
1. Kalafior należy podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzić i wystudzić.
2. Pomidor umyć i osuszyć, następnie pokroić w plasterki i osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
3. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbić jajko, dodać roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.
4. Następnie na ciasto rozsmarować koncentrat pomidorowy i oprószyć ziołami i pomidorami mielonymi, następnie ułożyć plasterki pomidora, na pomidora ułożyć różyczki kalafiora i znów oprószyć ziołami i mielonymi pomidorami.
5. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wyłożyć ser mozzarella pokrojony w plasterki i zapiekać kilka chwil, aż ser się rozpuści.
6. Gorącą pizzę pokroić i podawać. Smacznego.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu