Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.

print Drukuj
Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Zaletą tej pizzy jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Robimy ciasto i od razu do blaszki. A pizza z warzywami jest pyszna i bardzo syta. Zrobiłam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Możemy podać ją udekorowaną ulubionym ketchupem.

składniki

Ciasto:

4 łyżki ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

2 dag świeżych drożdży

1 mała płaska łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki śmietany 12 %

półtorej szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

 

Obłożenie pizzy:

1 duży twardy pomidor

pół małego kalafiora

1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )

2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %

sól do smaku

zioła prowansalskie według uznania

pomidory suszone i mielone ( może być słodka papryka )

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania blaszki

sposób przygotowania

1. Kalafior należy podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie, nie powinien się za bardzo rozpadać. Następnie dokładnie odcedzić i wystudzić.

2. Pomidor umyć i osuszyć, następnie pokroić w plasterki i osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.

3. Ciasto: Drożdże należy rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbić jajko, dodać roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.

4. Następnie na ciasto rozsmarować koncentrat pomidorowy i oprószyć ziołami i pomidorami mielonymi, następnie ułożyć plasterki pomidora, na pomidora ułożyć różyczki kalafiora i znów oprószyć ziołami i mielonymi pomidorami.

5. Pizzę wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wyłożyć ser mozzarella pokrojony w plasterki i zapiekać kilka chwil, aż ser się rozpuści.

6. Gorącą pizzę pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!