- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
- 2 łyżki oleju
- 3- 4 gram drożdży w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- oregano, sól, pieprz
Farsz:
- małe opakowanie zielonych oliwek
- 1 cebula
- puszka anchois
- 1 czerwona papryka
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno tylko trochę urosnąć - wystarczy 25-30 min.
Przygotowanie sosu: Wymieszać w miseczce koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia do pożądanych wymiarów - u mnie okrąg taki, żeby zmieścił się na blaszkę piekarnika.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, oliwki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Anchois rozłożyć równomiernie na pizzy, najlepiej drobiąc je w mniejsze kawałki. Wierzch posypać oregano i startym żółtym serem.
Piec w gorącym piekarniku (220 stopni) przez około 25 minut.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu