- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (instant)
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
na sos:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- oregano, bazylia, sól, pieprz
nadzienie:
- 1 czerwona papryka
- pół małego brokuła
- 1 mała cebula
- 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
- kilka plasterków szynki konserwowej
- kilka plasterków boczku
- 150 g sera żółtego
1.
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno tylko trochę urosnąć - wystarczy ok. 30 min.
2.
Przygotowanie sosu: Wymieszać w miseczce koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać.
3.
Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagnieść. Rozwałkować na papierze do pieczenia do pożądanych wymiarów - u mnie prostokąt taki, żeby zmieścił się na blaszkę piekarnika. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w okręgi lub paski, boczek i szynkę pokrojone w paski, małe różyczki (sparzonego wcześniej) brokuła, posypać kukurydzą. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem. Piec w gorącym piekarniku (210 stopni) przez około 25 minut. Brzegi pizzy powinny się przyrumienić.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu