Pizza Rimini

Pizza Rimini

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Zwykle zaliczana jest do fast – fodów. Nie brakuje mimo to osób, które chętnie zajadają się drożdżowym plackiem z ulubionymi dodatkami. W mojej rodzinie jest również bardzo mile widziana i często przygotowuję ją samodzielnie w domu. Każdy domownik ma możliwość skomponowania swojej pizzy z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

Ciasto:
Zaczyn drożdżowy:
6 dag drożdży świeżych
1 łyżka mąki
3 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
500 g mąki
500 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
250 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
150 g cienkich plasterków boczku
250 g sera żółtego
Sos:
1 puszka pomidorów pelati
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżki świeżej bazylii
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz czarny
sól

Sposób przygotowania:

Zaczyn drożdżowy:
Do kubeczka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Mieszamy i dostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Sos:
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy na małym ogniu. Mieszamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Ciasto:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki. Zwróćmy szczególną uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy, bo może zaburzyć pracę drożdży. Zagniatamy elastyczne i jednolite drożdżowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy blaty do pizzy. Gotowe blaty układamy na specjalnych, okrągłych formach do pizzy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Każdy blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy pokrojone pieczarki, boczek i kukurydzę. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 200’C od 7-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.
Moje rady:
- rośnięcie ciasta jest uzależnione od temperatury otoczenia

# Tagi:

Autor: Jagoda17

Polecamy nasze przepisy