Pizza na razowym cieście

Pizza na razowym cieście

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Pizza   w zupełnie nowej odsłonie na cieście razowym, tak samo smaczna ale mniej kaloryczna. Polecam  przepis na pizzę  w takim wydaniu. 

Składniki:

  • mąka razowa 1,5 szklanki
  • drożdże suche 1/2 opakowania
  • woda letnia 100 ml
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieczarki 10 sztuk
  • cebula biała 1 sztuka
  • mozzarella 1 kulka
  • ser żółty 100 gram
  • przyprawa do pizzy 2 łyżki
  • ketchup pikantny

Sposób przygotowania:

Dobry przepis na pizzę   polecam:)

  1. Najpierw do dużej miski musimy wsypać mąkę, szczyptę soli, dodać drożdże i tyle letniej wody, aby dało się zagnieść ciasto
  2. Ciasto musimy wyrobić ( około 5 minut ) dolać oliwę i wgnieść w ciasto, miskę przykryć ściereczką i odstawić na pół godz.
  3. W tym czasie pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie z pokrojoną w pióra cebulą, posypać przyprawą do pizzy.
  4. Ser mozzarellę pokroić na plastry, ser żółty zetrzeć na tarce.
  5. Jak ciasto wyrośnie to musimy podzielić na części, lekko rozwałkować, posmarować ketchupem, ułożyć pieczarki, plastry mozzarelli i posypać żółtym serem.
  6. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut.
  7. Po upieczeniu posypujemy posiekaną  natką pietruszki.

Pizza   gotowa. Razowe ciasto lżejsze niż zwykłe.

Smacznego :)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy