Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Pizza domowa

print Drukuj
Pizza domowa

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
3.9

29 ocen

Wiem, że są zwolennicy pizzy na cienkim i na grubym cieście. Moja rodzina przepada natomiast za pizzą domową. Pizza domowa odbiega może czasami od włoskiego pierwowzoru, ale ma tę zaletę, że jest całkowicie nasza. Ma puszyste ciasto i nasze ulubione składniki. Moja ulubiona pizza to własnie pizza domowa!

składniki

Ciasto do pizzy

  • mąka pszenna - 250 g
  • drożdże instant - 7 g
  • gorąca woda - 150 ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól do smaku

Dodatki do pizzy

  • sos pomidorowy
  • starty żółty ser
  • szynka, salami, boczek (lub inne ulubione wędliny)
  • pieczarki
  • kolorowa papryka
  • cebula
  • czosnek
  • suszone oregano
sposób przygotowania

Przepis na pizzę domową wygląda tak:

  1. Wsypać drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszać i odstawić na moment.
  2. Mąkę przesiać do dużego naczynia, dodać sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.
  3. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki przy pomocy łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiać dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni.
  4. Gotowe ciasto włóżyć do miski, przykryćj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. W czasie kiedy ciasto wyrasta w misce, przygotować dodatki, w tym sosu pomidorowego.
  6. Wszystkie wędliny pokroić na plasterki, lub nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  7. Wyrośnięte ciasto przełóżyć na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek i rozprowadzić dłońmi tak, aby równomiernie wypełniło formę.
  8. Następnie nakłuć kilkanaście razy widelcem i odstawić jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło.
  9. Następnie posmarować ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałożyć sos pomidorowy.
  10. Na sos pomidorowy położyć wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa.
  11. Na sam koniec obficie posypać pizzę startym żółtym serem i opcjonalnie suszonymi ziołami.
  12. Pizzę wstawić na 20 - 30 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.

Pieczenie domowej pizzy zależy oczywiście od piekarnika. Kiedy pizza będzie gotowa ciasto nabierze złotego koloru. Można również sprawdzić stopień upieczenia przy pomocy wykałaczki. Smacznego!  

 

Ocena:
3.9
Liczba porcji 1
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!