Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Kruche pierożki z serem feta.

print Drukuj
Kruche pierożki z serem feta.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Takie pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i mocno wyraziste w smaku. Polecam przygotować je na przekąskę. Mogą też być wspaniałym dodatkiem do zup. Z moich pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Polecam ten przepis.

składniki

Ciasto:

1 jajko

2 łyżki śmietany 12 %

półtorej szklanki mąki pszennej ( 250 ml )

10 dag masła lub margaryny

pół małej łyżeczki soli

 

Farsz:

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

10 dag sera feta

papryka czerowana słodka mielona do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Farsz: Ser feta należy utrzeć z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Farszu nie solić ponieważ ser feta jest bardzo słony.

2. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto.

3. Formowanie pierożków: Następnie na posypanej mąką stolnicy ciasto wałkować i wykrawać szklanką krążki, na każdy krążek nakładać farsz serowy i zlepiać pierożki. Z przepisu wyjdzie nam 20 sztuk pierożków. 

4. Każdy uformowany pierożek nakłuwać widelcem i układać na blaszce.

5. Następnie pierożki piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

6. Pierożki są gotowe do podania.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!