Takie pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i mocno wyraziste w smaku. Polecam przygotować je na przekąskę. Mogą też być wspaniałym dodatkiem do zup. Z moich pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Polecam ten przepis.
Ciasto:
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
półtorej szklanki mąki pszennej ( 250 ml )
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
Farsz:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
10 dag sera feta
papryka czerowana słodka mielona do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Farsz: Ser feta należy utrzeć z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Farszu nie solić ponieważ ser feta jest bardzo słony.
2. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto.
3. Formowanie pierożków: Następnie na posypanej mąką stolnicy ciasto wałkować i wykrawać szklanką krążki, na każdy krążek nakładać farsz serowy i zlepiać pierożki. Z przepisu wyjdzie nam 20 sztuk pierożków.
4. Każdy uformowany pierożek nakłuwać widelcem i układać na blaszce.
5. Następnie pierożki piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
6. Pierożki są gotowe do podania.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu