Pierogi z nadzieniem z fety,ziemniaków,twarogu

Pierogi z nadzieniem z fety,ziemniaków,twarogu

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Uwielbiam pierogi - jeść ,z robieniem jest troszkę gorzej .Polecam z nadzieniem z fety ,ziemniaków i twarogu .

Składniki:

ciasto:

mąka 2 szklanki

sól do smaku

woda
FARSZ:
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
ser feta 0,5 kostki
majeranek 2 szczypty
sól i pieprz do smaku
cebula 1 duża
smalec 4 łyżki
ser gouda 0,2 kg

Sposób przygotowania:

farsz :

ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce,cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem smalcu ,posolić.
w misce skruszyć ser feta ,ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać ziemniaki i cebulkę ,majeranek ,doprawić.
ciasto:

na blat przesiać mąkę dodać sól i dolewać gorącą wodę ,drewnianą łyżką zagarniać ciasto ,następnie delikatnie (aby się nie poparzyć ) dodać jajko i zagnieść ciasto.
ciasto rozwałkować i kubkiem wycinać krążki na które kłaść po kulce ( wielkości orzecha włoskiego ) farsz ,starannie sklejać.
do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju i soli wrzucać pierogi ,gotować około 2-3 minuty.
podawać podsmażone.

# Tagi:

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy