Pierogi z płuckami

Pierogi z płuckami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem, oto pyszne pierogi z płuckami, przepis zdobyłam od mojej mamy, to ona mnie nauczyła jak robić te pyszne pierogi.

Składniki:

  • ciasto :
  • mąka 3 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • ciepła woda
  • nadzienie :
  • płucka do 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sół i pieprz do smaku
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem, pierogi z płuckami:

  1. Na początek robimy farsz, najlepiej dzień wcześniej: i tak płucka musimy wypłukać, zalać wodą, dodać listek i ziele i gotować do miękkości.
  2. pokrojoną w kostę cebulę musimy podsmażyć, zmielić z płuckami, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  3. teraz pora na ciasto na pierogi: z podanych składników musimy zagnieść ciasto, wody dodać tyle aby ciasto było dobrze wyrobione i gładkie. 
  4. Teraz pora na krążki: musimy odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować, wycinać krążki, na które nakładamy po porcji farszu, zlepiamy pierogi i wrzucamy  do wrzatku.
  5. Pierogi z mięsem gotujemy aż wypłyną i będa miękkie, podajemy na ciepło.

Pyszne pierogi z mięsem gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy