Pierożki z makiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Sprawdzony przepis na pierogi z makiem na Wigilię. Pierożki wigilijne ze słodkim farszem - nowy pomysł na pierogi wigilijne.
Składniki:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 180 ml wody
- farsz:
- 150 g maku
- 300 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 25 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na pierogi z makiem na Wigilię:
- Mak przepłukać zimną wodą. Zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odcedzić i zmielić razem z orzechami maszynką do mielenia mięsa.
- W rondelku rozpuścić masło. Dodać mak, miód, cukier, posiekane rodzynki. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem.
- Mąkę przesiać, dodać sól, jajko oraz porcjami wodę, wyrabiając ciasto rękami, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawić na 15 minut.
- Ciasto rozwałkowywać cienko, wykrawać krążki, napełniać je farszem i sklejać jak pierogi. Gotować we wrzącej wodzie. Wyjmować po wypłynięciu.
- Podawać polane masłem lub śmietaną.
Pyszne pierogi z makiem gotowe.
Smacznego!