Pierożki z makiem

Pierożki z makiem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na pierogi z makiem na Wigilię. Pierożki wigilijne ze słodkim farszem - nowy pomysł na pierogi wigilijne. 

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 180 ml wody
  • farsz:
  • 150 g maku
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 25 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pierogi z makiem na Wigilię

  1. Mak przepłukać zimną wodą. Zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odcedzić i zmielić razem z orzechami maszynką do mielenia mięsa.
  2. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mak, miód, cukier, posiekane rodzynki. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem.
  3. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko oraz porcjami wodę, wyrabiając ciasto rękami, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawić na 15 minut.
  4. Ciasto rozwałkowywać cienko, wykrawać krążki, napełniać je farszem i sklejać jak pierogi. Gotować we wrzącej wodzie. Wyjmować po wypłynięciu.
  5. Podawać polane masłem lub śmietaną.

Pyszne pierogi z makiem gotowe.

Smacznego!

 

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy