Połączenie kaszy jaglanej z serem białym okazało się strzałem w dziesiątkę,do tego pyszna zrumieniona na maśle cebulka.Dodam,że pierogi są bardzo syte.Z powodzeniem mogą być na piątkowy obiad.Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 mała płaska łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
pół szklanki kaszy jaglanej
10 dag sera białego (użyłam półtłustego)
1 mała cebula
masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 cebula
masło do smażenia
1.Kaszę wypłukać w zimnej wodzie,dokładnie osączyć na gęstym sicie.Przełożyć do garnka,zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Ugotowaną kaszę wystudzić.
2.Cebulę obrać i pokroić w kostkę,następnie usmażyć na maśle do miękkości i zrumienienia.Lekko przestudzić.
3.Do kaszy dać ser biały i cebulkę,wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
4.Z mąki,soli i wody zagnieść ciasto.
5.Na stolnicy posypanej mąką wałkować ciasto,wkrawać krążki,nakładać farsz i zlepiać formując pierogi.
6.Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię,następnie odcedzić.
7.Cebulę obrać,pokroić i usmażyć do miękkości i zrumienienia na maśle.
8.Na talerze nakładać porcje pierogów i polewać masełkiem z cebulką.Smacznego.
Pierogi z kaszą jaglaną i serem białym
Pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną
Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu