Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną

print Drukuj
Pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

2 oceny

Sprawdzony przepis na pierogi z kaszą jaglaną. Delikatne pierożki z farszem z chudego cielęcego mięsa z dodatkiem kaszy jaglanej. 

składniki
  • ciasto :
  • mąka 2 szklanki 
  • woda letnia
  • sól 1 łyżeczka 
  • oliwa 1 łyżka
  • farsz: 
  • cielęcina 1/2 kg
  • kasza jaglana 100 gram 
  • cebula 1 duża 
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku 
  • tymianek łyżeczka 
  • masło klarowane 2 łyżki
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na pierogi z kaszą  jaglaną w kilka kroków:

  1. najpierw robimy ciasto i tak: mąkę musimy przesiać na stolnicę, dodać sól, oliwę i tyle letniej wody aby zagnieść ciasto. Wyrabiamy aby było elastyczne i gładkie, a następnie trzeba je przykryć ściereczką na 30 minut.
  2. teraz pora na farsz: cielęcinę trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, cebulę pokroić w piórka i dodać do mięsa, wszystko  podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.
  3. kaszę musimy ugotować i schłodzić.
  4. następnie zimne mięso trzeba zmielić, dosypać kaszę, wymieszać, przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
  5. teraz ciasto trzeba cienko rozwałkować, następnie wyciąć krążki, które faszerować będziemy porcją mięsa, zlepiamy brzegi, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, po wypłynięciu pozwalamy im się gotować około minuty - najlepiej sprawdzić na pierwszym, ile powinniśmy je gotowac.

Pyszne pierogi z kaszą jaglaną i cielęciną podajemy ze skwarkami.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!