Polecamy dzisiaj:

Moja botwinka z jajkiem

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

print Drukuj
Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.5

2 oceny

Są to trochę inne pierogi niż takie tradycyjne, ale również są smaczne i bardzo syte. Z tego przepisu wyjdzie nam około 40 sztuk Pierogów z ciasta żytniego z kaszą jaglaną. Polecam wypróbować przepis.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • około 1 szklanka ciepłego mleka

Farsz do pierogów:

  • 1 mała cebula
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (10 dag)
  • 1 łyżeczka koperku suszonego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • masło do smażenia

Dodatkowe składniki:

  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia
  • mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania

sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonych Pierogów z ciasta żytniego z kaszą jaglaną:

  1. Wykonuję farsz: Kaszę płuczę w zimnej wodzie, następnie gotuję ją w lekko osolonej wodzie do miękkości, ugotowaną dokładnie osączam i wyjmuję z woreczka. Kaszę bez woreczka gotuję do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i smażę na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia. Do przestudzonej kaszy dodaję suszony koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam.
  2. Wykonuję ciasto: Obie mąki i sól wsypuję do miski, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto. Pamiętajm, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Gotowe ciasto odstawiam na 20 minut żeby odpoczęło.
  3. Formuję pierogi: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkuję ciasto i za pomocą szklanki wykrawam krążki, na każdy nakładam porcje farszu z kaszy i zlepiam formując kształtne pierogi. 
  4. Cebulę obieram i smażę ją na maśle do miękkości i zrumienienia.
  5. Gotowanie i podanie: Tak przygotowane pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

Ugotowane Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną odcedzam, nakładam na talerze, polewam wcześniej stopionym masłem z cebulką. Podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!