Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

print Drukuj
Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.5

2 oceny

Są to trochę inne pierogi niż takie tradycyjne, ale również są smaczne i bardzo syte. Z tego przepisu wyjdzie nam około 40 sztuk Pierogów z ciasta żytniego z kaszą jaglaną. Polecam wypróbować przepis.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • około 1 szklanka ciepłego mleka

Farsz do pierogów:

  • 1 mała cebula
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (10 dag)
  • 1 łyżeczka koperku suszonego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • masło do smażenia

Dodatkowe składniki:

  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia
  • mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania

sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonych Pierogów z ciasta żytniego z kaszą jaglaną:

  1. Wykonuję farsz: Kaszę płuczę w zimnej wodzie, następnie gotuję ją w lekko osolonej wodzie do miękkości, ugotowaną dokładnie osączam i wyjmuję z woreczka. Kaszę bez woreczka gotuję do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i smażę na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia. Do przestudzonej kaszy dodaję suszony koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam.
  2. Wykonuję ciasto: Obie mąki i sól wsypuję do miski, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto. Pamiętajm, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Gotowe ciasto odstawiam na 20 minut żeby odpoczęło.
  3. Formuję pierogi: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkuję ciasto i za pomocą szklanki wykrawam krążki, na każdy nakładam porcje farszu z kaszy i zlepiam formując kształtne pierogi. 
  4. Cebulę obieram i smażę ją na maśle do miękkości i zrumienienia.
  5. Gotowanie i podanie: Tak przygotowane pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

Ugotowane Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną odcedzam, nakładam na talerze, polewam wcześniej stopionym masłem z cebulką. Podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!