Polecamy dzisiaj:

Pizza z szynką szwarcwaldzką

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

print Drukuj
Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.5

2 oceny

Są to trochę inne pierogi niż takie tradycyjne, ale również są smaczne i bardzo syte. Z tego przepisu wyjdzie nam około 40 sztuk Pierogów z ciasta żytniego z kaszą jaglaną. Polecam wypróbować przepis.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1 mała płaska łyżeczka soli
  • około 1 szklanka ciepłego mleka

Farsz do pierogów:

  • 1 mała cebula
  • 1 woreczek kaszy jaglanej (10 dag)
  • 1 łyżeczka koperku suszonego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • masło do smażenia

Dodatkowe składniki:

  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia
  • mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania

sposób przygotowania

Wykonanie sprawdzonych Pierogów z ciasta żytniego z kaszą jaglaną:

  1. Wykonuję farsz: Kaszę płuczę w zimnej wodzie, następnie gotuję ją w lekko osolonej wodzie do miękkości, ugotowaną dokładnie osączam i wyjmuję z woreczka. Kaszę bez woreczka gotuję do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę i smażę na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia. Do przestudzonej kaszy dodaję suszony koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam.
  2. Wykonuję ciasto: Obie mąki i sól wsypuję do miski, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam ciasto. Pamiętajm, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Gotowe ciasto odstawiam na 20 minut żeby odpoczęło.
  3. Formuję pierogi: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkuję ciasto i za pomocą szklanki wykrawam krążki, na każdy nakładam porcje farszu z kaszy i zlepiam formując kształtne pierogi. 
  4. Cebulę obieram i smażę ją na maśle do miękkości i zrumienienia.
  5. Gotowanie i podanie: Tak przygotowane pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

Ugotowane Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną odcedzam, nakładam na talerze, polewam wcześniej stopionym masłem z cebulką. Podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!