Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Proste pierogi z jagodami

print Drukuj
Proste pierogi z jagodami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.3

6 ocen

Gdy sezon jagodowy trwa to aż grzech nie przygotować takich pysznych pierogów, jakimi są pierogi z jagodami. Kojarzą mi się z dzieciństwem, gdy będąc u Babci w wakacje dostawaliśmy michę pierogów z jagodami do zjedzenia :) Warto przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować pyszne pierogi z jagodami i śmietaną.

składniki
  • 30 dkg mąki
  • prawie szklanka ciepłej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • 30 dkg jagód
  • łyżka cukru
  • śmietana do polania
sposób przygotowania

Jak się robi proste i szybkie pierogi z jagodami:

  1. Zebrane jagody przebieramy, płuczemy i suszymy. Posypujemy cukrem.
  2. Kolej na ciasto: mieszamy mąkę z wodą powoli jej dolewając, solimy i dodajemy łyzkę oliwy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do rąk.
  3. Gdy już mamy ciasto na pierogi gotowe, rozwałkowujemy je na na podsypanej mąką stolnicy na cienkie placki. Następnie używając szklanki wykrajamy kółka.
  4. Na środek każdego krążka nakładamy łyżka jagody i zlepiamy je dokładnie.
  5. Gotujemy w garnku wodę i wrzucamy pierogi na osoloną, gotującą się wodę. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze ok 2 minut i sprawdzamy, czy są miękkie. Ja tak zwykle robię.
  6. Pierogi z jagodami podaję polane śmietaną - są pyszne.

Smacznego

Ocena:
4.3
Liczba porcji 2
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!