Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Na jagody czekam cały rok, dziś na targu jest ich całe mnóstwo kupiłam słoiczek i zrobiłam pyszny letni obiad: pierogi z jagodami. Smacznego!

Składniki:

Ciasto na pierogi :

  • mąka 2 szklanki
  • sól szczypta
  • gorąca woda

Dodatkowo :

  • jagody

Sposób przygotowania:

Przepis na pierogi z jagodami:

  1. Mąkę przesypać na blat, dodać sól i dolewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść ciasto, zagniecione ciasto przykryć ściereczką
  2. Jagody umyć i osuszyć
  3. Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować dość cienko, szklanką wycinać krążki, na każdy krążek układać po kilka jagód, zlepiać, pierogi wrzucać do lekko osolonej wrzącej wody, wyjmować dwie minuty po wypłynięciu pierogów.
  4. Podawać na ciepło np. z kwaśną lub słodką śmietanką lub tylko posypane cukrem.

Pyszne pierogi z jagodami gotowe. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy