Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pierogi z jagodami mojej Babci

print Drukuj
Pierogi z jagodami mojej Babci

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
2.9

29 ocen

Pierogi z jagodami kojarzą mi się tylko z moją Babcią, robiła wspaniałe pierogi z jagodami. Własnoręcznie zbierane jagody, a potem pyszne, ciepłe jeszcze pierogi z jagodami polane śmietaną. Ach, aż ślinka cieknie.

składniki
  • 50 dkg jagód
  • trzy łyżki masła
  • trzy szklanki mąki
  • trochę więcej niż pół szklanki wrzątku
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru pudru
  • jogurt grecki do polania pierogów
sposób przygotowania

Pierogi z jagodami według mojej Babci:

  1. Najpierw robimy ciasto - do maki dodajemy sól, rozpuszczone masło i mieszając łyżką dodajemy gorącej wody. Zagniatamy do powstania elastycznego ciasta.
  2. Ciasto zawijamy w ścierkę i odstawiamy na pół godziny.
  3. W tym czasie przygotowujemy nadzienie z jagód, w końcu to mają być pierogi z jagodami :) Płuczemy jagody, odsączamy i mieszamy z cukrem pudrem.
  4. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy szklanką kółka. Do środka nakładamy łyżką jagody, składamy kółko na pół i zlepiamy.
  5. Nastawiamy wodę w garnku i lekko solimy - gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy nasze pierogi z jagodami. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię, potem jeszcze chwilę je gotujemy.
  6. Pierogi z jagodami podajemy polane śmietaną lub, jak w moim przypadku, wolę mniej kaloryczny jogurt grecki.

Pyszne pierogi z jagodami gotowe - smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!