Takie pierogi trzeba zrobić conajmniej raz w sezonie jagodowym. Są bardzo pyszne. Dodam, że z tego przepisu wychodzi około 40 sztuk. Polecam.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
borówki ( tak około 1 szklanka )
cukier do posypania ( według uznania )
masło do polania ( według uznania )
1. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
2. Borówki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy.
3. Następnie na każdy krążek ciasta nakładamy porcje borówek i zlepiamy pierogi.
4. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie odcedzamy.
5. Pierogi podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem.
6. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu