Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Pierogi z borówkami.

print Drukuj
Pierogi z borówkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.5

4 oceny

Takie pierogi trzeba zrobić conajmniej raz w sezonie jagodowym. Są bardzo pyszne. Dodam, że z tego przepisu wychodzi około 40 sztuk. Polecam.

składniki

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

około 1 szklanka ciepłej wody

pół łyżeczki soli

 

Dodatkowe składniki:

borówki ( tak około 1 szklanka )

cukier do posypania ( według uznania )

masło do polania ( według uznania )

 

sposób przygotowania

1. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

2. Borówki płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy.

3. Następnie na każdy krążek ciasta nakładamy porcje borówek i zlepiamy pierogi.

4. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie odcedzamy.

5. Pierogi podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem.

6. Smacznego.

Ocena:
4.5
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!