Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Jak zrobić pierogi z jagodami

print Drukuj
Jak zrobić pierogi z jagodami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

3 oceny

Pierogi z jagodami, gdy sezon na jagody się zaczyna, to w moim domu sztandarowe danie. Pierogi z jagodami polane śmietaną to danie, które zasmakuje myślę każdemu. A jagody są zdrowe, więc niech każdy patrzy, jak zrobić pierogi z jagodami i bierze się do pracy :)

składniki
  • 35 dkg mąki
  • jajko
  • 3 dkg mąki do podsypania stolnicy
  • 45 dkg jagód
  • 5 dkg cukru
  • 25 dkg śmietany do polania
  • 6 dkg cukru pudru
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Pierogi z jagodami według starego przepisu robimy tak:

  1. Jagody przebrać, umyć i osączyć. Posypać cukrem pudrem.
  2. Teraz czas na ciasto pierogowe: wymieszać mąkę z jajkiem, dolać wody, żeby ciasto było miękkie i ciągliwe, rozwałkować na płaty grubości 1 - 1,5 mm.
  3. Wycinać krążki o średnicy ok. 5 cm i na każdy krążek trzeba nakładać teraz jagody. Po nałożeniu jagód na krążek złożyć go na pół i brzegi dokładnie zlepić.
  4. Pierogi z jagodami gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Po wrzuceniu pierogów zamieszać je drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna garnka.
  5. Pierogi z jagodami wyjmować po kilku chwilach od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Ciepłe pierogi z jagodami polać śmietaną.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!