Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Domowe pierogi z jagodami

print Drukuj
Domowe pierogi z jagodami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Domowe pierogi z jagodami - nie ma nic lepszego na letnie dni, szczególnie, gdy się te jagody nazbiera samodzielnie. Co roku nie mogę się doczekać na sezon jagodowy, bo uwielbiam jagody i pomimo, ze teraz można kupić jagody cały okrągły rok, to jednak nie ma porównania ze świeżymi jagódkami. Pierogi z jagodami smakują wtedy najbardziej. A oto sprawdzony przepis na pierogi z jagodami.

składniki
  • ciasto na pierogi:
  • 35 dkg mąki
  • 1 jajo
  • sól
  • nadzienie:
  • 60 dkg jagód
  • 2 dkg masła
  • 6 dkg cukru pudru
sposób przygotowania

Pierogi z jagodami robię w ten sposób:

  1. Wstawiamy wodę w szerokim, najlepiej płaskim garnku, solimy.
  2. Mąkę sypiemy na stolnicę, wbijamy jajko, solimy, dodajemy wody (jeśli damy gorącą, to uważać trzeba, żeby się nie poparzyć!) i wyrabiamy ciasto na pierogi. Dzielimy ciasto na części i przykrywamy, żeby nie wyschło.
  3. Jagody starannie płuczemy, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem.
  4. Starannie wałkujemy ciasto na cienkie placki i szklanką lub inną foremką wycinamy krążki.
  5. Każdy krążek składamy i nakładamy łyżeczką do środka jagody. Brzegi starannie zalepiamy. Mamy już gotowe do gotowania pierogi.
  6. Wrzucamy pierogi z jagodami na osoloną, wrzącą wodę, mieszamy łyżką i przykrywamy. Gdy wypłyną, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 2 - 3 minut. Wyjmujemy pierogi najlepiej łyzką cedzakową.
  7. Pierogi z jagodami można podawać ze śmietaną albo jogurtem, co kto lubi.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!