Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na te pierogi ruskie zna chyba każdy i chyba każdy je lubi. My je uwielbiamy. Prosto i smacznie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Farsz:
  • 20 dag sera białego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 2-3 łyżki masła do smażenia
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2-3 łyżki masła do smażenia
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Mój ulubiony i sprawdzony przepis na ruskie pierogi, który polecam!

  1. Najpierw robimy nadzienie do ruskich i tak najpierw trzeba cebulę obrać, pokroić i usmażyć na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  2. Następnie ziemniaki musimy obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, miękkie odcedzić, następnie dokładnie je rozgnieść.
  3. Do ziemniaków dodać pokruszony ser, usmażoną cebulę z masłem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
  4. Pora na ciasto: z podanych składników stopniowo dolewając wody musimy zagnieść mięciutkie ciasto.
  5. Teraz trzeba ciasto rowałkować na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  6. Pierogi musimy gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy.
  7. Teraz trzeba cebulę obrać i pokroić, następnie usmażyć na maśle.
  8. Pierogi podajemy polane usmażoną cebulką z masłem.

Tak podane ruskie pierogi są pyszne :)  Smacznego.

 

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy