Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Ocena:

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie. Najbardziej pierogi ruskie smakują świeże, prosto z wody, polane smażoną cebulką lub śmietaną. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • Ziemniaki
  • Ser biały
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Przepis na pierogi ruskie w kilku krokach:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wlać olej i mleko wymieszane z wodą, wsypać sól. Ciasto zagnieść, ale niezbyt mocno, aby było gładkie.
  2. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
  3. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.
  4. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały.
  5. Pierogi ruskie podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną. 

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy