Pierogi ruskie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
17 Ocen
Ilość porcji: 12
Chyba każdy zna tę potrawę. Dla mnie to takie wspomnienie dzieciństwa. Pierogi ruskie mogłabym jeść (prawie) codziennie. Najbardziej pierogi ruskie smakują świeże, prosto z wody, polane smażoną cebulką lub śmietaną.
Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- ½ szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- Farsz:
- Ziemniaki
- Ser biały
- Sól
- Pieprz czarny
- Pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Przepis na pierogi ruskie w kilku krokach:
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, zrobić wgłębienie, wlać olej i mleko wymieszane z wodą, wsypać sól. Ciasto zagnieść, ale niezbyt mocno, aby było gładkie.
- Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
- Ciasto rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga.
- Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały.
- Pierogi ruskie podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną.
Autor: AgnieszkaW
Polecamy również
Farsz na ruskie pierogi
Przepis na ruskie pierogi, a dokładnie na farsz do ruskich pierogów. Farsz do pierogów ruskich to bardzo i...Pierogi ruskie
Chyba każdy zna te pierogi. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa, moglabym je jeść (prawie) codziennie. Skórka mię...Pierogi ruskie
Klasyczne pierogi ruskie bardzo polecam, bo to klasyka pierogów, lubiane chyba przez wszystkich. A najlepsze są p...Pierogi ruskie
Sprawdzony przepis na ruskie pierogi, bardzo dobry pomysł na obiad, smakują super. Polecam z cebulką czy śmietaną, bo te...Pierogi ruskie
Przepis na te pierogi ruskie zna chyba każdy i chyba każdy je lubi. My je uwielbiamy. Prosto i smacznie.Zobacz więcej przepisów na: