Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pierogi ruskie na medal

print Drukuj
Pierogi ruskie na medal

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.6

21 ocen

Pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej, a nie jak niektórzy myślą, a nazwa wskazuje, z Rosji. A czy kiedyś Rusią Czerwoną nie nazywano okolic dzisiejszego Sanoka? I tam właśnie jadłem najlepsze pierogi ruskie. I stamtąd właśnie jest ten przepis na pierogi ruskie.

składniki
  • Farsz
  • 7,5 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g białego sera 
  • 1 łyżka masła
  • sól 
  • pieprz
  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
sposób przygotowania

Wydaje mi się, że sekretem w tym przepisie na pierogi ruskie jest ciasto. Dlatego tak dobrze smakują. Oto co musimy zrobić, żeby przepis na pierogi ruskie nam wyszedł:

  1. Na początek przygotować trzeba farsz, a do tego trzeba najpierw ugotować ziemniaki, oczywiście nie wolno zapomnieć ich posolić.
  2. Ziemniaki studzimy i od razu rozgniatamy.
  3. Cebulę drobno kroimy i smażymy do miękkości na maśle.
  4. Tłusty ser mielimy a następnie mieszamy z ziemniakami oraz cebulą.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Farsz gotowy, odstawiamy i bierzemy się za ciasto:
  7. sposobem babć usypujemy górkę na stolnicy, robimy wgłębienie i rozbijamy jajko do dołka. Dolewamy wody, jednocześnie wyrabiając ciasto, żeby było gładkie.
  8. Wałkujemy cienko ciasto i np. szklanką wykrajamy odpowiednie kółka. Żeby pierogi były super na środek każdego kółka dajemy łyżkę farszu i zalepiamy brzegi.
  9. W międzyczasie gotujemy wodę, najpierw ją osoliwszy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ulepione pierogi, nie od razu wszystkie bo się posklejają.
  10. Wyjmujemy pierogi, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.

Medalowe pierogi ruskie są gotowe do jedzenia.

Mi najbardziej smakują przysmażone podawane ze śmietaną (wersja na bogato i niezdrowo) lub z jogurtem naturalnym (wersja zdrowa) lub greckim.

Smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 5
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!