Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pierogi ruskie na medal

print Drukuj
Pierogi ruskie na medal

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.6

21 ocen

Pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej, a nie jak niektórzy myślą, a nazwa wskazuje, z Rosji. A czy kiedyś Rusią Czerwoną nie nazywano okolic dzisiejszego Sanoka? I tam właśnie jadłem najlepsze pierogi ruskie. I stamtąd właśnie jest ten przepis na pierogi ruskie.

składniki
  • Farsz
  • 7,5 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g białego sera 
  • 1 łyżka masła
  • sól 
  • pieprz
  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
sposób przygotowania

Wydaje mi się, że sekretem w tym przepisie na pierogi ruskie jest ciasto. Dlatego tak dobrze smakują. Oto co musimy zrobić, żeby przepis na pierogi ruskie nam wyszedł:

  1. Na początek przygotować trzeba farsz, a do tego trzeba najpierw ugotować ziemniaki, oczywiście nie wolno zapomnieć ich posolić.
  2. Ziemniaki studzimy i od razu rozgniatamy.
  3. Cebulę drobno kroimy i smażymy do miękkości na maśle.
  4. Tłusty ser mielimy a następnie mieszamy z ziemniakami oraz cebulą.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Farsz gotowy, odstawiamy i bierzemy się za ciasto:
  7. sposobem babć usypujemy górkę na stolnicy, robimy wgłębienie i rozbijamy jajko do dołka. Dolewamy wody, jednocześnie wyrabiając ciasto, żeby było gładkie.
  8. Wałkujemy cienko ciasto i np. szklanką wykrajamy odpowiednie kółka. Żeby pierogi były super na środek każdego kółka dajemy łyżkę farszu i zalepiamy brzegi.
  9. W międzyczasie gotujemy wodę, najpierw ją osoliwszy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ulepione pierogi, nie od razu wszystkie bo się posklejają.
  10. Wyjmujemy pierogi, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.

Medalowe pierogi ruskie są gotowe do jedzenia.

Mi najbardziej smakują przysmażone podawane ze śmietaną (wersja na bogato i niezdrowo) lub z jogurtem naturalnym (wersja zdrowa) lub greckim.

Smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 5
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!