Pierogi ruskie na medal

Pierogi ruskie na medal

Ocena:

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Pierogi ruskie pochodzą z Rusi Czerwonej, a nie jak niektórzy myślą, a nazwa wskazuje, z Rosji. A czy kiedyś Rusią Czerwoną nie nazywano okolic dzisiejszego Sanoka? I tam właśnie jadłem najlepsze pierogi ruskie. I stamtąd właśnie jest ten przepis na pierogi ruskie.

Składniki:

  • Farsz
  • 7,5 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g białego sera 
  • 1 łyżka masła
  • sól 
  • pieprz
  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Wydaje mi się, że sekretem w tym przepisie na pierogi ruskie jest ciasto. Dlatego tak dobrze smakują. Oto co musimy zrobić, żeby przepis na pierogi ruskie nam wyszedł:

  1. Na początek przygotować trzeba farsz, a do tego trzeba najpierw ugotować ziemniaki, oczywiście nie wolno zapomnieć ich posolić.
  2. Ziemniaki studzimy i od razu rozgniatamy.
  3. Cebulę drobno kroimy i smażymy do miękkości na maśle.
  4. Tłusty ser mielimy a następnie mieszamy z ziemniakami oraz cebulą.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Farsz gotowy, odstawiamy i bierzemy się za ciasto:
  7. sposobem babć usypujemy górkę na stolnicy, robimy wgłębienie i rozbijamy jajko do dołka. Dolewamy wody, jednocześnie wyrabiając ciasto, żeby było gładkie.
  8. Wałkujemy cienko ciasto i np. szklanką wykrajamy odpowiednie kółka. Żeby pierogi były super na środek każdego kółka dajemy łyżkę farszu i zalepiamy brzegi.
  9. W międzyczasie gotujemy wodę, najpierw ją osoliwszy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ulepione pierogi, nie od razu wszystkie bo się posklejają.
  10. Wyjmujemy pierogi, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.

Medalowe pierogi ruskie są gotowe do jedzenia.

Mi najbardziej smakują przysmażone podawane ze śmietaną (wersja na bogato i niezdrowo) lub z jogurtem naturalnym (wersja zdrowa) lub greckim.

Smacznego!

Autor: Łasuch

Polecamy nasze przepisy