Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Ocena:

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Idealne, mięciutkie, delikatne. Ciasto na pierogi zawsze wychodzi z tego przepisu:) POlecam sprawdzony przepis na ciasto na pierogi. Bo w końcu ciasto jest najważniejsze, farsz można dodać jaki się chce :)

Składniki:

  • 600 g mąki
  • szczypta soli
  • 400 ml gorącej wody
  • 50 g masła
  • nasze nadzienie :)

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto na pierogi:

  1. Mąkę należy przesiać do miski. dodajemy szczyptę soli. Teraz do gorącej wody dodajemy masełko i je roztapiamy. Wlewamy stopniowo do miski z mąką i mieszamy wszystko łyżką a następnie ręką zagniatamy.
  2. Trzeba wygniatać przez ok. 7-8 min. i  podsypwać mąką tak aby się nie kleiło. 
  3. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną sciereczką i odstawić na 30 min:)
  4. Możemy w międzyczasie uszykować nasze nadzienie, z tym z czym nasze pierogi bedziemy chcieć  podać.
  5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, nakładamy nadzienie i zaklejamy. Ggotujemy w wodzie osolonej przez ok. 3-4 minutki:)

Smacznego!

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy