Piernik

Piernik

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na piernik szybki :) I pyszny, bo piernik wychodzi bardzo dobry. Warto szybko zrobić pyszny piernik, bo ciasto piernik jest naprawdę fajne :)

Składniki:

  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • ½ kostki margaryny
  • 40 dag mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szkl mleka
  • Tłuszcz do smarowania
  • 5 dag skóry pomarańczowej gotowanej w syropie
  • 10 dag bakalie

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik w moim wydaniu:

  1. Najpierw łyżkę cukru zrumienić, zalać 4 łyżki zimnej wody i karmel rozpuścić.
  2. Następnie dodać miód, margarynę i razem podgrzać, a następnie wsypać przyprawę piernikową i przestudzić.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać przestudzony karmel z miodem, wbić jaja, wsypać cukier i wyrobić dokładnie ciasto drewnianą łyżką.
  4. Pod koniec wlać mleko, wsypać sodę i jeszcze raz wyrobić.
  5. Skórkę pomarańczową i orzechy drobno posiekać, rodzynki opłukać i osuszyć w ściereczce.
  6. Do wyrobionego ciasta dodać bakalie, wymieszać i włożyć ciasto na blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  7. Piernik piec 160 stopni ok. 50 minut.

Pyszny piernik gotowy.

Smacznego!

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy